Петя Хантова кандидат за народен представител от партия НДСВ Благоевград:  Люта битка за политическо надмощие се крие зад съдебната реформа 

25 март 2023 17:25   10 коментара   23062 прочита


Никой не мисли за хората, за това как всеки от нас да има повече доверие в съдебната система, казва известната адвокатка от листата на НДСВ с номер 10 в интегралната бюлетина . 

Адвокат Петя Хантова е с над 25 годишен стаж. Самата тя има и юридическо образование и натрупаният богат опит я прави предпочитан адвокат. Експертизата й се търси и по нашумели казуси с остър социален отзвук в редица големи общини от Петрич, Благоевград …. до Столичната община. Петя Хантова е родена през 1971 година в Петрич. Завършила е Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов” в Благоевград и специалността „Право” в Югозападния университет „Неофит Рилски”. От 1998 г. е член на Благоевградската адвокатска колегия. Член е на Съюза на юристите в Българя, а от 2004 г. е и председател на дружеството на юристите в Петрич. Пише поезия. Автор е на книгите: „По брега на сълзите”, „На Обич орисана” и „Тъгата ми отива”. Носител е на Голямата награда „Романьола Мирославова” в Международния конкурс за поезия „Лирични гласове” в София през 2019 година. Приятелите я наричат Хана. Участва в много проекти с културна, социална и политическа насоченост – по своему многолика, разнопосочна и целеустремена. Хантова е свързана НДСВ от първото й основаване преди 22 г. и досега 2 пъти е била включвана в кандидатдепутатска листа от НДСВ – за 42-о и 43-о НС. 

Адвокат Хантова, всеки ден слушаме политиците за реформата в съдебната система, но някак не се чува гласът на експертите, на работещите в системата. НДСВ какви реформи предлага? 
Знаете ли, мисля, че политиците все нещо премълчават, не са открити с нас, но смятам, че и обществото ни има вина, защото им го позволяваме. А и ние като че ли с времето свикнахме върху нас да се упражняват хора случайно попаднали в политиката и облечени с много власт. Какво имам предвид? Непрекъснато се променят нормативните актове, което е изключително порочно. Не знам в друга държава така непрекъснато да си сменя законите- това е нещо, което е абсолютно недопустимо. Ето защо надеждата ми е НДСВ да бъде в следващия парламент. Това е амбицията на всички нас, които от 2001 до 2009 г. бяхме в управлението на държавата и имаме натрупан опит. Реформи трябва да се правят разумно и внимателно от хора, които добре познават системата. 

Какво ви мотивира да станете част от листата на НДСВ точно сега, в момент сложна политическа обстановка? 
– Интересен въпрос, но веднага се мотивирам. Смятам, че НДСВ може да внесе спокойствие от което имат нужда хората. Но и аз да ви попитам, тези хора, които от сутрин до вечер са по телевизионните екрани и се произнасят толкова „компетентно“ по реформите в съдебната власт, да сте чували техните имена? Да са известни като хора, упражняващи юридическата си професия – било като адвокат или магистрат. Не, нали! Е, и аз не ги бях чувала допреди да станат политици и мисля, че с тази констатация изчерпахме темата. 

 Не, това съвсем не изчерпва темата. Ето аз ви питам, вие какво мислите за съдебната реформа и разгорелите се разисквания около нея, защото обикновеният човек се обърква? 

– Мисля, че зад така наречената съдебна реформа се крие люта битка за политическо надмощие над съдебната система. Това е моят прочит. Реформа, на която и да е система, още повече на съдебната, трябва да се прави, след като има ясна представа за съществуващите проблемни елементи и за резултата, който трябва да се постигне. Засега ние не сме чули нищо като анализ на конкретни проблеми, а единствено общи приказки в стила на политическото говорене. Това е само прах в очите на хората и симулация на реформа. Предлагат се промени, преди да са решени принципни въпроси за съдебната система. 
 Какви въпроси имате предвид? 

– Те са много. Един пример може да онагледи идеята ми. Скандал в момента се разразява във връзка с предложението за промяна в структурата на Висшия съдебен съвет и по-специално разделянето му на две квоти – съдийска и прокурорска. За прокуратурата най-големият страх в последните години е свързан с непрекъснатото подновяване на дискусията за мястото й – във или извън съдебната система. Този спор така и не намери принципно разрешение и няма ясна представа къде ще се ситуира прокуратурата занапред. Установи се трайно едно положение, при което, образно казано, столът на прокуратурата да е непрекъснато клатещ се и прокурорите да работят при постоянно напрежение дали и кога политиците ще решат да им отнемат магистратския статут. Явно на политиците това им харесва, защото с някакъв вид задоволство периодично подновяват дискусията и никога не поставят въпроса за решаване. Изведнъж се предлага промяна в Конституцията, с която да се обособи отделна прокурорска квота във Висшия съдебен съвет, с което да се разграничи кадруването в прокуратурата и в съда. Е, не е ли логично първо да се реши принципно въпросът за мястото на прокуратурата и да се стабилизира веднъж и завинаги прокурорският статут и ако се реши, че прокуратурата трябва да е в съдебната система, тогава да се преценява как да се преструктурира Висшият съдебен съвет? Иначе със сигурност трябва да се предприемат мерки за осигуряване на независимостта на съдиите – не само от политиците, но и от прокурорското влияние. 

Машинният вот. Гореща тема. Появиха се прогнози, че заради него избирателната активност ще е много ниска. Вашето мнение? 

- Генералната репетиция за машинния вот се случи преди време на местните избори в Благоевград, които доказаха, че машинният вот ще се случи без проблеми. Да не забравяме, че ако някъде възникне сериозен технически проблем, който не може да бъде отстранен, ще се премине на хартиен вот.. – 

Като кореняк вълнувате ли се какво се случва в родния ви град? Очаквате ли подкрепа от местните? 

-Разбира се, че се вълнувам. Както на шега се казва: „момичето може да си тръгне от Петрич, но Петрич не си тръгва от момичето“. Всички познават листата на НДСВ. Очаквам подкрепата на петричани не само заради това, че съм родена и израснала тук, а и заради това, че районът има нужда от свои представители в следващото НС. 


И накрая нещо за другото лице на Петя Хантова, поезията е Вашата страст. Каква е връзката между правото и поезията? 

Правото е изкуство на доброто и справедливостта, а поезията е еманация на доброто и красивото в човешките отношения и в живота въобще. Поетът има силно развито чувство за справедливост, която отстоява чрез словото си. Очевидно е, че тези две дейности ( право и поезия) не само не си противоречат, а напротив - допълват се, като и двете целят един по-добър, по-красив, но и по-справедлив свят. 

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление 


Още от: Политика

Принтирай статия
10 коментара
25 Март 2023 17:40 | Петрич
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Аиде ве комплексари нищо не пишете защото не е заплаха за бръчков


25 Март 2023 19:15 | Бела
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Бръчков отива скоро в затвора с валяко и Динев те спират дасе прави стадион цар Самуил


25 Март 2023 19:27 | Валяко
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

На царя работят 4 циганина от коларово на траян хора, на трудов договор към общината.


25 Март 2023 22:04 | Богдан
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

НДСВ умре


26 Март 2023 14:20 | Стоян
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Тази за дъска на кочина не става, камо ли за депутат . Даже и за гъзедат не става.


26 Март 2023 16:51 | възмутен
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Хората не ви искат, къде се бутате, ядохме попарата


26 Март 2023 17:40 | realist.
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

aide pak. za. 800. dni 6teni opraviat.


26 Март 2023 22:36 | Велчо
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Омръзна ми от стари кранти и стари муцуни, а тази е мутра


27 Март 2023 09:36 | ?!?!
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Чашата преля от простаци и неграмотници, ОСОБЕНО ТОЗИ ГОРЕ ВЕЛЧО!!! Ще им се случи нещо?!?!


27 Март 2023 12:55 | ПЕТРИЧАНКА
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ТОЧНО ТАЯ ВЪОБЩЕ НЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА. АКО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ДА ТИ ВЗЕМЕ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ. А ПЪК ЗА ЛИЦЕМЕРИЕ ДА НЕ ГОВОРИМ САМОЧУВСТВИЕТО ДА Й ИМАШ




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар